rengör mattan fri från allergener

Därför orsakar allergener i mattan allergiska reaktioner

Problem med allergener? Varje dag du kommer hem från jobbet tar du av din jacka och dina skor och slår dig ner bredvid TV: n på din bekväma matta. Innan du kan andas ut dagens stress går du ut i en nysande frenesi. Kanske händer detta också när vänner kommer över för middag, då din kompis börjar hosta medan hans fru ser förvirrad ut över den reaktionen. Varför händer det här?

Mattor är en virtuell magnet för allergener som mögelsporer, dammkvalster och bakterier

Troligtvis är den skyldige precis under näsan … eller dina fötter. Mattor är en virtuell magnet för allergener som mögelsporer, dammkvalster och bakterier. Allergener är antigener, vanligtvis proteiner, som framkallar allergiska reaktioner som nysningar och hosta hos personer med överkänsliga immunsystem. Allergier kan utlösas av många saker som finns i ditt hus, till exempel din matta, som kan innehålla hundra gånger mer allergener än hårda golv.

CRI (Carpet and Rug Institute) försvarar mattan och hävdar att mattfibrer faktiskt fångar allergiframkallande partiklar som pollen och damm och förhindrar dem från att cirkulera i luften där du är mer benägna att hitta dem. Även om detta kan vara sant för människor som är välsignade med mer toleranta immunförsvar, rekommenderar medicinska experter ofta personer med allvarliga allergier att ta bort mattan helt. Allergener som fångats i mattor är särskilt oroande för familjer med små barn. Barns immunsystem är känsligare för dammpartiklar som de som finns i en matta, och de tillbringar mycket av sin tid närmare marken.

Allergener: mögel, kvalster och mer

Nästan allt kan hitta sig in i mattans välkomnande tyg. Mögelsporer och dammkvalster är de två viktigaste källorna till några av de mest irriterande allergenerna, och därutöver finns smuts, pollen och damm, insamlade utifrån. Om du har en ihållande allergi är du förmodligen inte främmande för dammkvalster. Dessa mikroskopiska leddjur kan vara den vanligaste orsaken till årliga allergier, åtminstone enligt Asthma and Allergy Foundation of America. Dessutom kan din katt och hund, värdefulla som de är, framkalla allergier hos nästan 25% av folket.

Bortsett från människans bästa vänner och dammkvalster kan mögelsporer vara en annan vanlig orsak till inomhusallergier. Hög luftfuktighet, spill som inte har rengjorts och läckande tak kan alla bidra till att mögel växer. Även fuktig rengöring eller schamponering av mattan kan främja spridningen av mögel och mjöldagg om du inte torkar den ordentligt. Varje gång källan störs genom rörelse sprids dess sporer genom luften.

Allergilösningar: Slänga mattan, dammsugning och rengöring

Så du har redan konstaterat att din vackra och mysiga matta får dig att nysa. Vad kan du göra förutom att ta slänga mattan och börja om med trägolv? Tyvärr, om du har allvarliga allergier, kan det här vara ditt bästa och enda alternativ. Men oroa dig inte. Om du verkligen insisterar på att ha en matta, är här några fler alternativ för dig.

Vilken typ av matta är bäst mot allergier och allergener

Om du fortfarande inte har valt det, gör dina allergier en tjänst genom att välja en med en kort, tät väv snarare än långa, lösa fibrer. Ju kortare mattfibrerna och tätare vävda de är, desto mindre inbjudande blir mattan för allergener och desto lättare blir det att rengöra. Du kan också välja mindre maskintvättbara mattor som kan tvättas i det heta vattnet som är nödvändigt för att döda kvalster och andra allergener.

Om du sitter fast med din nuvarande matta kan du ändå vidta några åtgärder för att lindra nysningen. Du vet förmodligen redan att dammsugning är ett bra ställe att börja på. Utöver att göra det regelbundet, bör du också rengöra det professionellt med antingen kemtvätt eller ångrengöring var sjätte månad. Se till att det torkar helt efteråt, så att fukten inte lockar kvalster och mögel. Att rensa eventuella spill snabbt hjälper också till att förhindra att mögel växer. Ett annat steg du kan ta för att minska matt-allergener är att be dina vänner ta bort sina skor när de går in i ditt hus, vilket förstås är vanligt men alla sköter detta på olika sätt.

Som en slutsats, följ några av rekommendationerna som listas här och låt dina grannar njuta av en måltid utan ständiga nysningar. Kontakta en bra städfirma i Danderyd för städhjälp av mattor och golv.