Städtips

En guide för tvätt – tips för bästa tvättresultat

Tvätt kan vara en uppiggande, rentav rolig, uppgift. Om man vet vad man håller på med, vill säga. I denna omfattande guide kommer ni lära er allt ni behöver veta för att tvätta era kläder på bästa möjliga sätt. Från att sortera och förbehandla till att välja rätt tvättprogram och torkmetod, tar vi er igenom varje steg i processen för att säkerställa att era kläder och textilier inte bara blir rena, utan även bevarar sin kvalitet och hållbarhet.

Förberedelser för att tvätta

Innan ni påbörjar tvättprocessen, är det viktigt att förbereda era kläder på rätt sätt. Ett första steg är att sortera dem efter färg och tygtyp. På så sätt undviker ni att färgämnen från mörkare kläder överförs till ljusare kläder, samt undviker eventuell skada på ömtåliga tyger.

En annan viktig aspekt av förberedelse är att kontrollera klädernas tvättinstruktioner. Detta kan vara angivet på tvättsymboler som återfinns på insidan av plaggen, eller på tvättlappen som ofta medföljer nya kläder. Genom att följa klädernas tvättanvisningar garanterar ni att de blir rena och intakta under tvättprocessen.

Förbehandling

För att få bort envisa fläckar och smuts, kan det vara nödvändigt att förbehandla kläderna innan tvätt. Vanligtvis kan detta göras genom att applicera ett fläckborttagningsmedel på det smutsiga området och låta det verka i några minuter. Efter förbehandlingen kan kläderna tvättas som vanligt.

Vid förbehandling av fläckar är det viktigt att välja rätt fläckborttagningsmedel för typen av fläck och klädesplagg. Vissa fläckborttagningsmedel är mer effektiva för fettbaserade fläckar, medan andra fungerar bättre på proteinbaserade fläckar. Se till att läsa instruktionerna på fläckborttagningsmedlet noggrant innan användning, och testa alltid på en liten, osynlig del av tyget för att undvika skador.

Val av tvättprogram

När det kommer till att välja rätt tvättprogram är det viktigt att ta hänsyn till både klädernas material och graden av smuts. För att undvika skador på ömtåliga material, som silke eller ull, bör man välja ett skonsamt eller handtvättprogram. För mer robusta material och starkt smutsade kläder kan ett mer intensivt program vara mer lämpligt.

För att ytterligare minska risken för skador på kläderna bör man även ta hänsyn till temperaturen på tvättprogrammet. Generellt sett kan lägre temperaturer vara skonsammare mot kläderna och samtidigt spara energi. För att vara säker på att tvätten blir ordentligt rengjord bör man dock alltid följa klädernas tvättinstruktioner gällande maximal temperatur.

Torkning

När kläderna är rena och fräscha är det dags att torka dem. Även här finns det flera faktorer att ta hänsyn till för att undvika skador och bevara klädernas kvalitet.

Beroende på tygtyp och tvättprogrammet kan kläderna antingen vara lämpliga för torktumlare eller bör torkas på en torkställning. Vissa material, som exempelvis ull, kan krympa eller skadas i torktumlaren.

Om ni väljer att använda torktumlaren bör ni vara noga med att inte överfylla den och använda rätt inställning för kläderna. Medan vissa plagg kan torkas vid högre temperaturer kan andra vara mer känsliga och behöva en lägre värme. Att överexponera kläderna för hög värme kan orsaka både krympning och slitage.

Vid torkning på torkställning är det viktigt att ge kläderna tillräckligt med utrymme för att lufta och torka ordentligt. Häng inte för många kläder på samma ställe, och undvik att placera torkställningen i trånga utrymmen där luftcirkulationen är begränsad.

Avslutande tankar

Att tvätta kläder kan vara en enkel och tillfredsställande process om man följer rätt steg och tar tid för att förstå och ta hänsyn till klädernas unika behov. Genom att sortera och förbehandla kläderna, välja rätt tvättprogram och hantera torkningen på korrekt sätt, kan ni vara säkra på att era kläder blir både rena och bevarar sin kvalitet över tid.

Fortsätt läsa vår omfattande tvättguide för att lära er mer om olika typer av fläckar, specialtyg och tvättips för specifika material.

rengör mattan fri från allergener

Därför orsakar allergener i mattan allergiska reaktioner

Problem med allergener? Varje dag du kommer hem från jobbet tar du av din jacka och dina skor och slår dig ner bredvid TV: n på din bekväma matta. Innan du kan andas ut dagens stress går du ut i en nysande frenesi. Kanske händer detta också när vänner kommer över för middag, då din kompis börjar hosta medan hans fru ser förvirrad ut över den reaktionen. Varför händer det här?

Mattor är en virtuell magnet för allergener som mögelsporer, dammkvalster och bakterier

Troligtvis är den skyldige precis under näsan … eller dina fötter. Mattor är en virtuell magnet för allergener som mögelsporer, dammkvalster och bakterier. Allergener är antigener, vanligtvis proteiner, som framkallar allergiska reaktioner som nysningar och hosta hos personer med överkänsliga immunsystem. Allergier kan utlösas av många saker som finns i ditt hus, till exempel din matta, som kan innehålla hundra gånger mer allergener än hårda golv.

CRI (Carpet and Rug Institute) försvarar mattan och hävdar att mattfibrer faktiskt fångar allergiframkallande partiklar som pollen och damm och förhindrar dem från att cirkulera i luften där du är mer benägna att hitta dem. Även om detta kan vara sant för människor som är välsignade med mer toleranta immunförsvar, rekommenderar medicinska experter ofta personer med allvarliga allergier att ta bort mattan helt. Allergener som fångats i mattor är särskilt oroande för familjer med små barn. Barns immunsystem är känsligare för dammpartiklar som de som finns i en matta, och de tillbringar mycket av sin tid närmare marken.

Allergener: mögel, kvalster och mer

Nästan allt kan hitta sig in i mattans välkomnande tyg. Mögelsporer och dammkvalster är de två viktigaste källorna till några av de mest irriterande allergenerna, och därutöver finns smuts, pollen och damm, insamlade utifrån. Om du har en ihållande allergi är du förmodligen inte främmande för dammkvalster. Dessa mikroskopiska leddjur kan vara den vanligaste orsaken till årliga allergier, åtminstone enligt Asthma and Allergy Foundation of America. Dessutom kan din katt och hund, värdefulla som de är, framkalla allergier hos nästan 25% av folket.

Bortsett från människans bästa vänner och dammkvalster kan mögelsporer vara en annan vanlig orsak till inomhusallergier. Hög luftfuktighet, spill som inte har rengjorts och läckande tak kan alla bidra till att mögel växer. Även fuktig rengöring eller schamponering av mattan kan främja spridningen av mögel och mjöldagg om du inte torkar den ordentligt. Varje gång källan störs genom rörelse sprids dess sporer genom luften.

Allergilösningar: Slänga mattan, dammsugning och rengöring

Så du har redan konstaterat att din vackra och mysiga matta får dig att nysa. Vad kan du göra förutom att ta slänga mattan och börja om med trägolv? Tyvärr, om du har allvarliga allergier, kan det här vara ditt bästa och enda alternativ. Men oroa dig inte. Om du verkligen insisterar på att ha en matta, är här några fler alternativ för dig.

Vilken typ av matta är bäst mot allergier och allergener

Om du fortfarande inte har valt det, gör dina allergier en tjänst genom att välja en med en kort, tät väv snarare än långa, lösa fibrer. Ju kortare mattfibrerna och tätare vävda de är, desto mindre inbjudande blir mattan för allergener och desto lättare blir det att rengöra. Du kan också välja mindre maskintvättbara mattor som kan tvättas i det heta vattnet som är nödvändigt för att döda kvalster och andra allergener.

Om du sitter fast med din nuvarande matta kan du ändå vidta några åtgärder för att lindra nysningen. Du vet förmodligen redan att dammsugning är ett bra ställe att börja på. Utöver att göra det regelbundet, bör du också rengöra det professionellt med antingen kemtvätt eller ångrengöring var sjätte månad. Se till att det torkar helt efteråt, så att fukten inte lockar kvalster och mögel. Att rensa eventuella spill snabbt hjälper också till att förhindra att mögel växer. Ett annat steg du kan ta för att minska matt-allergener är att be dina vänner ta bort sina skor när de går in i ditt hus, vilket förstås är vanligt men alla sköter detta på olika sätt.

Som en slutsats, följ några av rekommendationerna som listas här och låt dina grannar njuta av en måltid utan ständiga nysningar. Kontakta en bra städfirma i Danderyd för städhjälp av mattor och golv.

skötselråd trägolv

Skötsel- och underhållstips för trägolv-försäkra dig om lång livslängd och vackra ytor

Trägolv är välkända för sin unika skönhet och är dessutom tilltalande av andra skäl, vilket gör det till det föredragna valet gällande golv för de flesta moderna husägare. Korrekt vård av trägolv är nyckeln till att se till att dessa golv inte bara håller riktigt länge utan också erbjuder bra valuta för pengarna. Förutom att säkerställa att dessa golv inte råkar ut för skador orsakade av damm och vatten är det lika viktigt att hålla dem skyddade mot repor och fläckar. Nedan diskuteras några effektiva skötsel- och underhållstips för att hålla trägolvet nytt och fräscht år efter år.

Regelbunden rengöring är nyckeln för dina trägolv

Ett lätt svepande med en kvast med mjuk borste är det bästa sättet att bibehålla renheten på golvet utan att skada träytan på något sätt. Dessutom bör hushållsägare göra det till en vana att dammsuga golvet regelbundet minst en gång i veckan. Om de enbart förlitar sig på dammsugning, bör denna frekvens ökas till minst en gång varannan dag.

Välj rätt dammsugare

Det är viktigt att välja rätt dammsugare för rengöring av trägolv eftersom inte alla apparater kan vara utformade för att rengöra dessa ytor. Man bör noggrant kontrollera specifikationerna och funktionerna i den dammsugare man väljer, särskilt de säkerhetsfunktioner som tillhandahålls för att förhindra skador genom repor. Det är också lämpligt att välja modeller som har förlängningar som kan rengöra under möblerna. Detta minimerar behovet av att flytta möblerna, vilket kan skada golvet på mer än ett sätt.

Råd om den bästa golvrengöringsmaskinen

Det finns olika typer av rengöringsprodukter på marknaden, där var och en hävdar att den ger den bästa och mest effektiva rengöringen. Det är emellertid viktigt för husägare att förstå att golv är tillverkade av olika träslag och därför kan varje produkt inte fungera med alla typer av golv. Därför är det tillrådligt för hushållets ägare att söka professionell rådgivning om den mest lämpliga rengöringsprodukten att använda beroende på typen av trägolv. Oavsett om det handlar om att välja poleringsmedel eller fläckborttagningsmedel är det viktigt att säkerställa deras säkerhet och effektivitet för en viss typ av trägolv för att få önskat resultat.

Ignorera aldrig underhållsuppgifterna för trägolv

En av de största orsakerna till att trägolv inte levererar den förväntade livslängden är okunnigheten om ett par mindre underhållsuppgifter som bör göras av hushållsägare. Att genomföra nödvändigt reparationsarbete för att åtgärda en mindre skada eller till och med sätta tillbaka en golvbräda som har lossnat kan göra mycket för att förbättra livslängden på trägolv. Det kan tyckas vara en tråkig uppgift i nuet, men det kommer att hjälpa till att spara husägarnas värdefulla tid och pengar som de senare skulle behöva spendera för att täcka omfattande skador.

Att följa dessa tips kan hjälpa till att bibehålla skönheten och lockelsen av trägolv i flera år. Kontakta alltid bäst städföretag i Danderyd för information om städhjälp.

tips för att rengöra antika möbler och återställa dessa

Tips på att återställa och rengöra antika klassiska möbler enkelt

Gamla antika och klassiska möbler kommer alltid ha ett sentimentalt värde för den som ärvt dem. De har samlat känslor och minnen genom åratal i dessa möbler. Att återställa och rengöra klassiska möbler kan vara en känslig uppgift och därför finns det många saker man bör uppmärksamma när man försöker rengöra dem.

Innan du börjar slipa ner och klä om möblerna bör du ha en klar bild på hur du vill att den slutgiltiga möbeln skall se ut. Att bestämma dig allt eftersom du arbetar kan ta mer tid och risken för misstag blir större. Kontakta en rekommenderad städfirma i Danderyd om du behöver råd gällande rengöring av en specifik möbel.

Rengöra antika möbler

Att rengöra ytan som skall renoveras är viktigt. Träobjekt måste slipas ner med sandpapper och sedan träbehandlas för att förlänga dess livslängd och få dem fina igen. Kuddar behöver stoppas om eller bytas ut helt för att bli fina igen om de är slitna.

Reparera antika möbler

Att reparera lösa eller saknade delar är nästa steg för att återställa gamla antika möbler. Beroende på vilken ram möbeln är byggd på så behöver du olika sorters verktyg. Det finns också olika medel du kan ta på träet för att återställa dess utseende och hållbarhet. Reparationer utförs oftast innan träet behandlas så att färdiga ytor inte blir skadade. Det innebär också målning.

Byta klädsel på klassiska möbler

När det kommer till klädsel så måste du ha viss kunskap för att återställa den. Att mäta och klippa ut former kommer ta kortast tid av renoveringen. Att sy och måtta till dynorna är tufft och kommer ta lång tid när det gäller klassiska möbler. Dessa dynor är ofta rundade i hörnen som kräver mer kunskap och gör dem svårare att sy. Vissa gamla möbler har armstöd som består av tyg och kuddar, dessa kräver mycket kunskap och tid för att renovera på rätt sätt.

Så klär du om en möbel

Att klä om en möbel kräver också kunskap om olika tygerna som används i klassiska möbler. Du måste hitta det mest hållbara tyget som kan hantera tryck och slitage. Tyget måste också vara lätt att arbeta med för att få bra resultat. Om tyger är för hårt och stelt så blir det svårt att forma det runt kuddarna. Det gäller också väldigt mjuka och slappa tyger. Mjuka material kan lätta tappa sin form då de har betydligt färre fibrer.

Att klä om möbler kräver stor hängivelse och tålamod vilket gör det till en konstform. Att återställa klassiska möbler tar fram din kreativitet och ger nytt liv till ditt vardagsrum. Att behålla ärvda möbler i sitt ursprungliga skick är mycket tillfredställande.

låt en städfirma rengöra dina mattor för bäst resultat

Vikten av att rengöra dina mattor på rätt sätt

När rengjorde du dina mattor på djupet sist? Flera kilo smuts kan ackumuleras i och under ditt golv varje år. Medan din vanliga dammsugare gör ett anständigt jobb med att suga upp lös damm och partiklar kan endast maskiner för djuprengöring komma åt de djupaste fibrerna. Inuti dessa fibrer finns en mängd olika smuts, damm, allergener, insekter och andra obehagliga gäster.

Därför bör du rengöra dina mattor regelbundet

Här är en titt på de vanligaste saker som kan lura i dina mattor och varför du regelbundet ska hyra in ett mattrengöringsföretag för att rengöra dina mattor.

  1. Dammkvalster

Dammkvalster är mikroskopiska odjur som finns på golvbeläggningar, madrasser, sängkläder, gardiner och stoppade möbler. Bara deras blotta närvaro i ett hem är tillräckligt för att utlösa astma och allergirelaterade attacker. Dammkvalster lever på mänskliga hudceller och annat organiskt avfall. Det bästa sättet att befria ditt hem från dessa oförskämda insekter är genom het ångrengöring. Den heta ångan är tillräcklig för att döda de flesta kvalster.

  1. Loppor och fästingar

Fido kanske inte kliar sig men det betyder inte att det inte finns loppor och fästingar i ditt hem. Om du har loppor och fästingar i ditt hem vet du att dessa skadedjur snabbt kan föröka sig. Faktum är att en honloppa kan lägga så många som 18 ägg på en enda dag. Loppor och fästingar kan vara skadliga för människor och husdjur eftersom de kan bära och överföra sjukdomar. För att befria hemmet från dessa skadedjur måste all möbelklädsel tvättas i varmt vatten. Det är klokt att hyra in en mattrengöringsfirma för att behandla golven med kemikalier med professionell utrustning.

  1. Mögel

Din matta kan lagra osynligt mögel eller sporer som kan sprida sig genom luften om det störs. Svampsporer kräver endast en yta att landa på, en matkälla och syre för att trivas. Mögel kan producera skadliga allergener, vilket kan orsaka allergiska reaktioner hos personer med allergier och hälsoproblem hos individer med försvagade immunförsvar. Om du upptäcker att mögel växer på din matta kommer den troligtvis att behöva bytas ut.

  1. Bakterier och virus

Din golvbeläggning kan samla ett brett spektrum av bakterier och virus över tiden. Salmonella, norovirus och campylobakter är bara några av de potentiellt farliga bakterier som kan leva i mattans fibrer. Dammsug dagligen och anlita en rekommenderad städfirma i Danderyd för att djupt rengöra dina golv var 6 till 12 månad vilket kan kraftigt minska mängden bakterier och virus i ditt hem.

  1. Damm och smuts

Varje hem ackumulerar varierande mängder damm och smuts. Stora familjer, familjer med barn och husdjursvänliga hem samlar oftast mest. Medan den typiska mängden damm och smuts kanske inte är skadlig för din familjs hälsa kan det vara ohygieniskt och golvet slits snabbare än normalt. Håll ett regelbundet schema för att rengöra dina mattor för att ta bort det mesta skräpet. Tvätta omedelbart bort spill och uppmuntra din familj att ta av sina skor innan de går in i huset.

därför bör du putsa fönstren

Varför är det så viktigt att putsa fönstren? Läs dessa 5 anledningar för att få veta svaret

Vi putsar alla våra fönster hemma lite nu och då även fast det är långt ifrån en prioritet för många. Ett smutsigt golv upplevs som ett problem medan smutsiga fönster överses av många husägare.

5 anledningar som gör putsning av fönstren viktigare än man tror

  1. Glasets struktur

Glas samlar på sig smuts eftersom dess material är poröst, och det gör det med tiden både delikat och gör att det tappar sin transparens. Vissa pigmentfläckar av smuts är även en grogrund för skadliga mikroorganismer. Till slut så kan det förstöra glaset helt och hållet. Ditt fönsterglas största fiende och anledningen till att de ibland är svåra att få rena, är mineraler, oxidering, förorenat regn, havsstänk, färgstänk, kalk och så vidare.

  1. Den subliminala effekten

Är du medveten om att fönster påverkar hur kunder ser på affärsverksamheten? Omedvetet eller inte så fokuserar många på hur rena fönstren är när de är på väg in i din affär. Smutsiga fönster skvallrar om dålig attityd och en affärsverksamhet som är mindre pålitlig och attraktiv. Men rena fönster å andra sidan kan istället locka in fler personer i affären.

  1. Effektiviteten på uppvärmningen av huset

Detta kanske kommer som en chock för de flesta, men det är sant att smutsiga fönster påverkar uppvärmningens kapacitet i hela hemmet. Dammpartiklar i porerna och på ytan av glaset reflekterar fler UV strålar, och hindrar att solljuset kommer in i hemmet och värmer upp det under vintern. Detta blir än mer påtagligt när smutsiga fönster kombineras med lågeffektiva fönster. Denna kombination kan leda till en stigande elräkning eller vad man nu använder för medel för uppvärmningen. Det kan också bidra till mögelväxt om det lämnas utan uppsyn eller åtgärd.

  1. Underhåll under en lång tid

Det råder inga tvivel om att det kostar mindre att se efter sina fönster på kort sikt än att måsta hantera kostsamma lagningar på lång sikt. Så fort dina fönster visar tecken på slitningar så kan det vara svårt att omvända processen och få dem att skina igen. Små sprickor och repor kan gömma mögel som allt eftersom byggs upp och förstör glaset stegvis, och att då måsta byta ut hela glaset kan kosta dig en hel del pengar. Det kan också skada andra närliggande fönster.

  1. Rena fönster ser snyggt ut

Du har säkert känt någon gång att rena fönster inte bara får dig att känna dig bättre till mods, utan de bjuder också på en bättre utsikt. En ren ruta full av färg som letar sig in är utan tvekan mycket mer tillfredsställande än en smutsig en. Om du inte förstår vad vi menar så fråga helt enkelt en vän som använder glasögon om hur denne känner om världen innan och efter hen gjort rent dem. De kanske till och med säger att rena glas leder till bättre självförtroende och positivare tankar. Om du inte känner för att putsa dina fönster själv, anlita en professionell fönsterputsare med vår städfirma i Danderyd att göra det åt dig.

tips på hur man bäst planerar sin flytt

Så planerar man bäst för en flytt

Hur planerar man inför en flytt?

Du kan inte planera en flytt ensam. Att flytta är en hektisk process som kan ge dig många sömnlösa nätter och göra dig helt utmattad. Du behöver många olika personer till din flytt, allt från dina vänner till en professionell flyttkonsult. Nedan följer några faktorer du bör tänka på då du planerar att flytta.

Anledningar för att flytta

Innan du flyttar så är det oerhört viktigt att du funderar över om flytten verkligen är nödvändig. Man flyttar för olika anledningar, en av dem exempelvis jobbförflyttningar. Gå igenom dina anledningar och bestäm om det är värt all tid och pengar som en flytt innebär. Att flytta är rätt så utmanande och att komma till ro i ett nytt område kan vara en stressig upplevelse, särskilt för barn och husdjur. Tänk över alla dina behov och se om de tillgodoses med denna flytt.

Tid kvar till flytt

Om du just fått ett brev om jobbförflyttning så har du säkerligen en väldigt begränsad tidsperiod att organisera din flytt. I detta fall kan du behöva hjälp. Det finns många professionella flyttfirmor som står redo att hjälpa dig flytta ditt hem eller kontor. Om du har lång tid kvar till flytten så se till att du också planerar den i god tid innan. Börja med att köpa flyttlådor och packa de saker du kan i tid. Om du har gamla möbler och kläder du inte vill behålla ge bort dem så snart du kan. Medan du letar efter ett nytt hem på din nya destination så har du också god tid på dig att sälja ditt nuvarande.

Distansen på flytten

Kanske ska du flytta ett kvarter bort eller till andra sidan landet, det vill säga en långväga flytt. Dessa ska inte blandas ihop med internationella flyttar som är en helt annan sak. Sträckan mellan ditt gamla och ditt nya hem är det som bestämmer hur lång tid det kommer att ta och vilken budget som behövs. Se över de transportalternativ som finns och välj det rätta för dig. En lastbil fungerar om det är långväga medan kanske flyg eller båt är bättre för en internationell flytt. Valet beror också på din budget, din tidsram samt hur mycket som ska flyttas.

Budget

Ett viktigt råd då man ska planera en flytt effektivt är att uppskatta alla kostnader innan. Om du ska flytta till ny ort permanent så kan du måsta tömma ditt gamla hem och kanske göra förändringar i ditt nya. Med det innebär att du måste flytta dina saker från A till B eller göra dig av med dina gamla saker på plats och köpa nytt på din nya adress. Att hyra en lastbil för att frakta alla dina saker kan kosta en slant, och då ska vi inte prata om ifall du flyttar via flyg eller tåg. Om du flyttar till ett annat land kan det vara bättre att ge bort eller sälja alla dina saker och sedan köpa nya när du kommer fram till ditt nya hem. Detta förebygger också att du tappar bort saker längs vägen. Men vissa saker kan ju inte säljas eller ges bort, såsom exempelvis gamla personliga dokument. Dessa passar bättre i papperskorgen.

Bestäm slutligen det mest passande datumet för din flytt och välj ut en pålitlig flyttfirma för att slutföra din planering. Se till att allt packats ner på ett säkert sätt och att det kommer fram till rätt plats och på rätt tid som bestämt innan.

Om du behöver hjälp med flyttstädning i Danderyd – Gör en intresseanmälan!