tips för att rengöra antika möbler och återställa dessa

Tips på att återställa och rengöra antika klassiska möbler enkelt

Gamla antika och klassiska möbler kommer alltid ha ett sentimentalt värde för den som ärvt dem. De har samlat känslor och minnen genom åratal i dessa möbler. Att återställa och rengöra klassiska möbler kan vara en känslig uppgift och därför finns det många saker man bör uppmärksamma när man försöker rengöra dem.

Innan du börjar slipa ner och klä om möblerna bör du ha en klar bild på hur du vill att den slutgiltiga möbeln skall se ut. Att bestämma dig allt eftersom du arbetar kan ta mer tid och risken för misstag blir större. Kontakta en rekommenderad städfirma i Danderyd om du behöver råd gällande rengöring av en specifik möbel.

Rengöra antika möbler

Att rengöra ytan som skall renoveras är viktigt. Träobjekt måste slipas ner med sandpapper och sedan träbehandlas för att förlänga dess livslängd och få dem fina igen. Kuddar behöver stoppas om eller bytas ut helt för att bli fina igen om de är slitna.

Reparera antika möbler

Att reparera lösa eller saknade delar är nästa steg för att återställa gamla antika möbler. Beroende på vilken ram möbeln är byggd på så behöver du olika sorters verktyg. Det finns också olika medel du kan ta på träet för att återställa dess utseende och hållbarhet. Reparationer utförs oftast innan träet behandlas så att färdiga ytor inte blir skadade. Det innebär också målning.

Byta klädsel på klassiska möbler

När det kommer till klädsel så måste du ha viss kunskap för att återställa den. Att mäta och klippa ut former kommer ta kortast tid av renoveringen. Att sy och måtta till dynorna är tufft och kommer ta lång tid när det gäller klassiska möbler. Dessa dynor är ofta rundade i hörnen som kräver mer kunskap och gör dem svårare att sy. Vissa gamla möbler har armstöd som består av tyg och kuddar, dessa kräver mycket kunskap och tid för att renovera på rätt sätt.

Så klär du om en möbel

Att klä om en möbel kräver också kunskap om olika tygerna som används i klassiska möbler. Du måste hitta det mest hållbara tyget som kan hantera tryck och slitage. Tyget måste också vara lätt att arbeta med för att få bra resultat. Om tyger är för hårt och stelt så blir det svårt att forma det runt kuddarna. Det gäller också väldigt mjuka och slappa tyger. Mjuka material kan lätta tappa sin form då de har betydligt färre fibrer.

Att klä om möbler kräver stor hängivelse och tålamod vilket gör det till en konstform. Att återställa klassiska möbler tar fram din kreativitet och ger nytt liv till ditt vardagsrum. Att behålla ärvda möbler i sitt ursprungliga skick är mycket tillfredställande.